O miodzie

Post Reply
User avatar
montecristo
pirat
pirat
Posts: 11731
Joined: 05 Dec 2014 23:54
Location: Jupiter
Contact:

O miodzie

Post by montecristo » 19 Mar 2019 14:39

Kazdy z nas wie ze wszelkie miody  maja  korzystne dzialanie dla zdrowia czlowieka  .
Ale jest taki jeden szczegolny ktory ma mozna powiedziec ze posiada  wlasciwosci  magiczne , to Miód Manukaposiada wlasciwosci  -
  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwgrzybiczne
  • Przeciwwirusowe
https://nazdrowie.biopunkt.pl/miod-manuka/

Manuka.JPG

 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar
montecristo
pirat
pirat
Posts: 11731
Joined: 05 Dec 2014 23:54
Location: Jupiter
Contact:

Re: O miodzie

Post by montecristo » 05 Apr 2019 21:33

Powstający tylko w Nowej Zelandii i części Australii unikatowy specyfik zwany miodem Manuka to wytwór tamtejszych pszczół. Był stosowany w leczeniu ran od wielu wieków, o czym informują źródła już z 1392 roku. Uważało się wówczas, że miód manuka pomaga w walce z infekcją, ale praktyki tej zaprzestano wraz z pojawieniem się antybiotyków.



Według uczonych z University of Technology Sydney (UTS) miód Manuka może być nowa bronią przeciwko szczególnie niebezpiecznym bakteriom odpornym na antybiotyki zwanym MRSA. Miód zwalczył bakterie z którymi nie radził sobie zwykły zestaw antybiotyków. Co więcej, miód zakłóca sposób porozumiewania się między patogenami, tzw. quorum sensing, który odbywa się za pomocą związków chemicznych. Dzięki temu, bakterie stają się mniej zjadliwe i bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki.



Badania na temat działania miodu Manuka, opublikowane w branżowym czasopiśmie PLOS ONE, wskazują, że jest zdolny do hamowania około 60 gatunków bakterii takich jak Escherichia coli czy Salmonella. Używanie tego miodu wraz z antybiotykami, może prowadzić do powstawania nowych skuteczniejszych terapii. Szerokie spektrum antybakteryjne, jakie zaprezentował miód na testach klinicznych zaskoczyło naukowców. Jednak, gdy weźmie się pod uwagę fakt, ze już wcześniej wiedziano, iż miód ten stosowany powierzchniowo pomaga w leczeniu chronicznych infekcji skórnych, nie jest to aż takie dziwne.



Zresztą istnieją liczne badania wskazujące na to, że właściwie każdy miód, to naturalne lekarstwo, które może pomóc w zwalczaniu bakterii. Dzieje się to na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest wysokie stężenie cukru, które wywiera działanie osmotyczne, wysysając wodę z komórek bakteryjnych, powodując ich odwodnienie i śmierć. Jednak miód Manuka zawiera również nadtlenek wodoru, co nadaje mu jeszcze większą moc antybakteryjną. Niektóre badania wykazywały także, że miód ten może przyczynić się do wzrostu białych krwinek niezbędnych do walki z infekcją. Istnieją dowody wskazujące na to, że miód manuka jest skuteczniejszy od antyseptycznych gaz używanych do opatrywania ran chirurgicznych.



Pozostałe korzyści płynące ze spożywania miodu Manuka to redukcja wysokiego poziomu cholesterolu, zmniejszenie stanów zapalnych, łagodzenie refluksu oraz leczenie trądziku. Miód do opatrunków powinien być nabywany sterylizowany i pozbawiony jakichkolwiek zanieczyszczeń. Odkryto również, że miód, który zawiera różne rodzaje przeciwutleniaczy, w przeciwieństwie do antybiotyków nie atakuje procesów rozwojowych bakterii, przez co nie rozwijają one swojej odporności.


::5::

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Post Reply